Η ώρα του Μεγάλου Ονειροπόλου!

Και τώρα η πιο σωστή στιγμή σημαίνει! Η ώρα του Μεγάλου Ονειροπόλου! Παράξενα πουλιά σκίζουν τα Όνειρά μου! Ακούω το βαθύ μου χτυποκάρδι! Μέσα στις φλέβες μου κτυπάει ο παλμός της Γης. Κυλάει ο Βαθύς καημός του Έρωτα της Ζωής!

Ξυπνούν λησμονημένοι Πόθοι στην καρδιά μου! Δίψασα γι ανέμους και τα μαστιγώματα της βροχής, για τη γλυκόπικρή τους γεύση τη γνώριμή μου από καιρούς.

Δε με χωρούν τα φαινόμενα, δεν δέχομαι τα σύνορα.! Φεύγω… με μια ματιά… ματιά πλατειά για εκεί που ο κόσμος γίνεται από την αρχή στα μέτρα της Καρδιάς

..

Ποίηση Μαργαρίτας Αρβανίτη                         Περί  της Ποιητικής Συλλογής
                         της  Μαργαριτας Αρβανίτη.
               
                   " Ανεκπλήρωτοι ΄Ερωτες"

Ευλογημένοι όσοι  ένοιωσαν και νοιώθουν το μοναδικό του έρωτα τρελό χτυποκάρδι! . Ανεκπλήρωτοι όμως κάποιοι έρωτες , γεμάτοι  αδιέξοδα. Κάποιοι  μένουν  μισοί και  χάνονται στη πορεία, γίνονται παρελθόν. Κάποιοι κρύβονται , απαγορευμένοι από την αρχή   δεν μπορούν  να δουν το φώς της μέρας.  Άλλοι,  γεμάτοι δισταγμό χάνουν τη χαρά της  ολοκλήρωσης .Όλοι τους,   πονάνε!. 

 12 ποιήματα. 12 ερωτικές εξομολογήσεις. Μια πλημμύρα  εγκλωβισμένων αισθημάτων που γίνονται πληγή , ματώνουν, αφήνουν σημάδια.


Αντί για τίτλο, καρφιτσωμένα επάνω τους μικρά μηνύματα., για τον  παραλήπτη, για τον ήρωα  της κάθε ιστορίας..                                                   ...  στη παρουσίαση των Ερώτων 
                                             ακούγεται η φωνή της Μαργαρίτας Αρβανίτη


 Τα λόγια τους απλά, λιτά, καθημερινά,  γνώριμα! Όπως λιτά εκφράζεσαι όταν εξομολογείσαι ,όταν πονάς, όταν ζητάς. Όταν ο πόνος σου ξεγυμνώνει  τη ψυχή, δε ψάχνεις φράσεις «μπαρόκ» να εκφραστείς! Απλές  εκφράσεις , καθημερινές βγαίνουν από μέσα σου! «Πονάω», «σ΄αγαπώ,» «γύρνα» , «αγκάλιασε με, φίλησε με» απλές φράσεις αλλά με βαρύ φορτίο μέσα τους. Όταν ακούς τα λόγια του έρωτα,  όταν τα εννοείς  , όταν τα πιστεύεις, όταν τα περιμένεις , πολύτιμα σαν διαμάντια!  Η έλλειψή τους; Πόνος αβάσταχτος! Δεν χρειάζονται στολίδια του έρωτα οι λέξεις.  Από μόνες τους είναι στολίδια της ψυχής! Κατονομάζουν ανάγκες της καρδιάς που η έλλειψή τους δεν αντέχεται! 

                      το μελοποιημένο ποιήμα , από την μουσικό Λαμπρινή Τζούρκα,
                                           " Πληγή , η ανομολόγητη αγάπη μου για σένα"
                                          

Τα ποιήματα αυτά «κρατούν» την  αναταραχή της καρδιάς μου  μέσα τους! . Αυτή που πέρασα όταν προσπαθούσαν σαν σε γέννα να βγουν, να πάρουν μορφή! Με ανατρέχουν σε μεσημέρια καλοκαιριού δροσερά , στο τραπέζι μου κοντά στη βεράντα., με τις  κατεβασμένες τέντες να κόβουν τη λάβα  του ήλιου  και εγώ  να «ξεκλέβω» χρόνο , με μια «συνωμοτική» θα έλεγα διάθεση , για να δώσω διέξοδο σε σκέψεις και  συναισθήματα που φούσκωναν μέσα μου! Η ανακούφιση μεγάλη, σαν  κρατημένη ανάσα που την αφήνεις να βγει  για να αναπνεύσεις πάλι

 κάθε φορά που στους στίχους εύρισκε διέξοδο της καρδιάς η φούντωση!

Αν τα ποιήματα αυτά μπορέσουν να σας  «συναρπάσουν» με  την έννοια ....να σας πάρουν μαζί στο δικό τους κόσμο  , η χαρά μου θα είναι μεγάλη γιατί  το κοινό σημείο συνάντησης  - είτε πρόκειται για σκέψεις, συναισθήματα, στάσεις ζωής - είναι από τις πιο όμορφες στιγμές συνύπαρξης και επικοινωνίας των ανθρώπων.!Στο μοίρασμα βρίσκεται η χαρά!                                             Το πεπρωμένο της αγάπης μας

                                                                                                  http://www.youtube.com/watch?v=ZuM_gf_pDH0Τα βίντεο που ακολουθούν είναι από την παρουσίαση  της συλλογής  "Ανεκπλήρωτοι Έρωτες" που έγινε από τον Εκδοτικό οίκο Ελληνική Πρωτοβουλία και την Μαργαρίτα Αρβανίτη
στο JK cafe - Κολωνάκι - 21 Σεπτεμβρίου 2013.
Ομιλίες-Σχόλια: Αλίκη Οικονόμου-Γιωτάκου, Γιούλη Τσακάλου.
Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Ανεκπλήρωτοι ΄Ερωτες"  έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου -  ημέρα Σάββατο στο cafe- JK στο Κολωνάκι ώρα19.30 από τον Εκδοτικό οίκο Ελληνική Πρωτοβουλία και την Μαργαρίτα Αρβανίτη

Για την ποιητική συλλογή μίλησαν οι : Γιούλη Τσακάλου - Στέλεχος Ναυτιλιακής Εταιρείας και Αλίκη Οικονόμου Γιωτάκου-Φιλόλογος-ΣυγγραφέαςΤο εξώφυλλο του βιβλίου                                             Η ανακοίνωση της παρουσίασης
                                                Η κ.Γιούλη Τσακάλου με μία σύντομη συνέντευξη 
παρουσίασε στο κοινό 
την Μαργαρίτα Αρβανίτη και το έργο της.

                                           


http://www.youtube.com/watch?v=aaGSENfBM4A                                               Ερωτήσεις  -  Σχόλια Γιούλης Τσακάλου

Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας, Είναι ιδιαίτερη η μέρα για μένα σήμερα !!! χαίρομαι για την τιμή που μου έκανε η Μαργαρίτα μας να βρίσκομαι δίπλα της αυτή την τόσο σημαντική μέρα για κείνη !!!!!
Συγκεντρωθήκαμε σε αυτό το χώρο για να γιορτάσουμε μαζί με την  αγαπημένη μας Μαργαρίτα την υλοποίηση του ονείρου της που δεν έμεινε ανεκπλήρωτο!!! Έχουμε λοιπόν την χαρά να κρατάμε στα χέρια μας 12 ανεκπλήρωτους έρωτες !!! Τα ποιήματα αυτά αντί για τίτλο έχουν καρφιτσωμένα πάνω τους μικρά μηνύματα για τον παραλήπτη , για τον ήρωα της κάθε ιστορίας.    
          
                   (  Ακολουθεί   ανάγνωση ποιήματος )
« Το πεπρωμένο της αγάπης μας θα φέρω ως το τέλος»
Οσα ποθήσαμε και δε τα ζήσαμε
Έρχονται και με παιδεύουν
Όσα ποθήσαμε και δεν τα ζήσαμε
Τη ψυχή μου κυριεύουν
Οι μέρες που μας βρήκανε
Μαζί μέσα στο χρόνο
Στη μνήμη μου καρφώθηκαν
Με πόνο τις πληρώνω
Όρκο παίρνω, δε μπορώ να περιμένω
Πολεμιστής θα γίνω
και θα φέρω Ως το τέλος
το δικό μας πεπρωμένο!!!

Αλήθεια τι πρωτόγνωρα νοήματα ....οταν οι λέξεις στροβιλίζονται στην λευκή κόλα γραμμένες από την πέννα της Μαργαρίτας Αρβανίτη!!!! Γνώρισα τη Μαργαρίτα ,διαβάζοντας τα ποιήματά της, γνώρισα τον άνθρωπο Μαργαρίτα σε μια συνάντηση ένα απόγευμα . Πολυτάλαντη η Μαργαρίτα μας !!!
(Ακολουθούν ερωτήσεις γνωριμίας με την δημιουργό και τα ποιήματα της)
1. Είσαι Πολυτάλαντη Μαργαρίτα μου γεμάτη εμπνεύσεις !!! Πως προέκυψε , ποιά ήταν η επιθυμία που σε οδήγησε να εκδόσεις αυτή τη συλλογή σου!!! Σε ποιο άτομο έδειξες για πρώτη φορά τα ποιήματά σου και ποια ήταν η αντίδρασή του !!!
2. Τα ποιήματα σου είναι γεμάτα νοήματα..Ποια είναι τα ερεθίσματα που σου δημιουργούν την έμπνευση?
3. Γενικά στα ποιήματα , κατά τη γνώμη σου , συμμετέχουν και οι προσωπικές εμπειρίες του δημιουργού, ή δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο!
4. Ποιό ήταν το πρώτο σου ποίημα και ποιο το ερέθισμα της γραφής του?
5. Μίλησε μας λίγο για τη Συλλογή σου..
6. Σε τι είδους κοινό θα ήθελες να απευθύνονται τα ποιήματα σου, κάποιο ειδικό κοινό η να αγγίζουν όλους?
7. Πόσο εύκολο είναι σε έναν Ποιητή να γράψει ένα Μυθιστόρημα? Η μήπως είναι διαφορετικά και επομένως ασύνδετα ώστε να γίνουν από την ίδια πέννα?
 8. Σε δύσκολες οικονομικά εποχές ,πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η κίνηση των βιβλίων, το να αγοράζει κανείς βιβλία"

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω δυο λόγια για τους ανεκπλήρωτους έρωτες που είναι και το θέμα των ποιημάτων σου !!!!
Ο ανεκπλήρωτος έρωτας λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Άλλοι πολεμούν να τον ξεχάσουν με μια άλλη αγάπη και υπάρχει στο μυαλό τους σαν μια γλυκιά ανάμνηση με την ελπίδα ότι κάποτε θα ολοκληρωθεί και άλλοι έχουν το φάντασμά του, να τους στοιχειώνει για μια ζωή αρνούμενοι την αγάπη για μια ζωή. Άλλοι εγκλωβίζονται σε έναν τέτοιο έρωτα και κάθε νέος τους έρωτας συγκρίνεται μ’ αυτόν , τον ιδανικά πλασμένο στο μυαλό τους, έρωτα. Λένε ότι ο απόλυτος, ο μεγαλύτερος έρωτας στη ζωή είναι ο ανεκπλήρωτος και δεν έχουν άδικο. Γιατί αυτόν που αγαπάς τον έχεις δημιουργήσει, τον έχεις πλάσει στο μυαλό σου εσύ όπως θα ήθελες να είναι, δίνοντάς του τα χαρακτηριστικά που εσύ θέλεις και έτσι τον φέρνουμε στα μέτρα σου. Το σίγουρο είναι ότι πονάει. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσουμε ότι ένας έρωτας που χάθηκε και μας άφησε απωθημένα, είναι για μας το παν και θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να τον κατακτήσουμε και πάλι, ας το σκεφτούμε καλύτερα!

 Ευχαριστώ Μαργαρίτα μου για την τιμή και το υπέροχο ταξίδι!!!

       
           (απαντήσεις - τοποθετήσεις Μαργαρίτας Αρβανίτη)
 
- ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΥΤΗ  Η  ΣΥΛΛΟΓΗ
Κατ αρχήν δεν μπορώ παρά να ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι! Για να κάνω κάτι πρέπει να είμαι ερωτευμένη μαζί του! Κάποια εποχή έκανα ραδιόφωνο. Ήμουνα ερωτευμένη με αυτό που έκανα και μου άρεσε βαθειά! Έκανα παραγωγές με θέμα τον έρωτα σε όλες τις μορφές του και κυρίως τις ανεκπλήρωτες , γιατί ο πόνος δημιουργεί μεγαλύτερη ένταση και πυροδοτεί έντονα  συναισθήματα...,και κάποιες φορές μέσα στις νέες κυκλοφορίες που έπαιζα δεν έβρισκα αυτά που ήθελα ! Είχα μέσα μου μία συναισθηματική «άποψη» που δεν με κάλυπταν αυτά που που εύρισκα στις καινούριες κυκλοφορίες. Μου δημιουργήθηκε τότε η επιθυμία ..εγώ δηλ, πως  θα μπορούσαν να τα πω , για να με καλύψω ,για να εκτονώσω τη δική μου ανάγκη έκφρασης. Κάθισα .. προσπάθησα να βγάλω από μέσα μου τα συναισθήματα μου , τις σκέψεις μου... ασυνείδητα στην αρχή, συνειδητά στη συνέχεια , και  βγήκαν κάποια στιγμή τα ποιήματα αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα. Κάθε φορά που τα έδειχναν σε φίλες άρεσαν, …τα ήθελαν , ..μου έλεγαν ότι  τους εκφράζουν, τους άγγιζαν του ς συγκινούσαν… οπότε  είχα δείγματα επιβεβαιώσεων ότι αρέσουν , και  άρχισα έτσι να σκέπτομαι να τα εκδώσω.

- Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΑ ΕΚΔΩΣΩ
Γεννήθηκε  με τη σκέψη ότι στο μοίρασμα είναι η χαρά και στη μαγεία, την μοναδική , της «υπόγειας» επικοινωνίας  των ανθρώπων!!Να μπορείς να εκφράσεις με τις δικές σου  σκέψεις  και συναισθήματα , συναισθήματα και των ανθρώπων  γύρω σου! Να μπορέσεις να γίνεις η φωνή ανθρώπων με ίδια συναισθήματα που δεν θα μπορούσαν όμως να τα πουν ίσως ίδια  με σένα …γι αυτό και τα βρίσκουν ωραία όταν τα διαβάζουν! Έτσι λειτουργούσε και ο ποιητής στις αρχέγονες κοινωνίες που δεν ήταν κάποιος που έκλεινε σε σελίδες τα ποιήματά του αλλά γινόταν , η φωνή μιας  ομήγυρης που ένοιωθε να εκφράζεται μέσα  από τα λόγια  του .Η επιθυμία μου αυτή που ωρίμασε κάποια στιγμή μέσα μου  και έγινε το το κίνητρο αυτής της έκδοσης.  

- ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ  ΕΔΕΙΞΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
.Κάποιες φίλες που διάβασαν τα ποιήματα τους άρεσαν τους συγκινούσαν ένοιωθαν να εκφράζονται οι σκέψεις του … Ένοιωσα τη χαρά της επικοινωνίας ! Τα ποιήματα μου να εκφράζουν καρδιές …να ακουμπάνε  σκέψεις!!. Αυτό γινόταν κάθε φορά που τα έδειχνα.. Έμειναν αρκετά χρόνια στα συρτάρια .Όταν θέλησα την δημοσιοποίησή τους , ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκα ήταν η χαρισματική Αλεξία , η υπεύθυνη του εκδοτικού Ελληνική Πρωτοβουλία, την ρώτησα να μου πει ειλικρινά αν της λένε κάτι, μου είπε… ΝΑΙ μου λένε! Θέλησα να το διασταυρώσω! Το έδειξα σε ανθρώπους έμπειρους στο χώρο …ακούγοντας ποίηση δεν ήθελαν ούτε να τα δουν τα ποιήματά μου  …και όταν επέμενα για τη γνώμη τους και τα έβλεπαν …τελικά άρεσαν  και κάποιοι  μου υποσχέθηκαν και  βιτρίνα!! Αυτή η έρευνα αγοράς με έκανε να επανέλθω στην Αλεξία…. και να βρισκόμαστε σήμερα εδώ να παρουσιάσουμε την έκδοσή τους!

-. ΝΟΗΜΑΤΑ
Θα σταθώ κατ αρχήν σε αυτό που είπες… ότι είναι γεμάτο νοήματα! Είναι σημαντικό να μπορεί να  βρει ο  αναγνώστης νοήματα που να τον εκφράζουν… και βέβαια  ο ίδιος ο  δημιουργός  θα πρέπει να έχει να εκφράσει πράγματα και   συγχρόνως να μπορέσει  με το κατάλληλο γλωσσικό «ένδυμα» να τα επικοινωνήσει στον αναγνώστη ώστε  να τα αναγνωρίσει …επιθυμητός στόχος  να  του μιλήσουν …να αγγίξουν  σκέψεις και  δικά του συναισθήματα, ώστε να φτάσουμε στην ανθρώπινη  επικοινωνία  …σαν μία κάθαρση..σαν μία εκτόνωση  μέσα από τα λόγια του ποιητή!
ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ
Ο έρωτας , ο ανεκπλήρωτος έρωτας και ο πόνος της στέρησης και της απουσίας του… είναι το βασικό κίνητρο-ερέθισμα για τα ποιήματα αυτά. Όταν έχεις νοιώσει το πάθος του έρωτα μπορείς να κατανοήσεις  το πόνο της απουσίας του! Ο κάθε ολοκληρωμένος έρωτας για να φτάσει  στη ολοκλήρωση έχει περάσει από περιόδους ανολοκλήρωτου. Υπάρχει δηλαδή στον κάθε άνθρωπο και η εμπειρία του ανολοκλήρωτου. Ο  πόνος της απουσίας του έρωτα , .η στέρηση του..δημιουργεί την ανάγκη να το πεις, να το φωνάξεις …να κλάψεις,.. , να παρακαλέσεις, αποτελεί   γενικά  ανάγκη να το  μοιραστείς αυτό το δισβάσταχτο πολλές φορές συναίσθημα που γίνεται  και ερέθισμα όχι μόνο για την ποίηση αλλά και για πολλές μορφές τέχνης! Και όταν έχεις νοιώσε το πάθος του έρωτα μπορεί να ξέρεις και τι σημαίνει η απουσία του!!. Δεν είναι ανάγκη να  ζήσεις   και όλες τις ανολοκλήρωτες μορφές του για να μπορέσει να το γράψεις. Γεμάτο και το περιβάλλον μας  από ανεκπλήρωτους  Έρωτες! 

- ΠΡΩΤΟ ΠΟΙΗΜΑ
Στην τετάρτη  τάξη του Δημοτικού σχολείου , η χαρισματική μου δασκάλα,… κα Εύα την έλεγαν… μας έβαλε  να γράψουμε ένα ποίημα! Αυτό έγινε η αρχή για να ακολουθήσουν πολλά άλλα μετά ..ανάλογα τον προβληματισμό και τις εμπειρίες που συνακολουθούν την ζωή! Ήταν κάτι που μου άρεσε να εκφράζομαι με ρίμες… ίσως γιατί βοηθάνε να γίνονται και τραγούδι τα ποιήματα αυτά ,παράλληλα με το μέτρο που έχουν ..ίσως γιατί υπάρχουν οι ρίζες  μέσα μας, από την εποχή  που το ποίημα δεν ήταν ξεκομμένο από την μελωδία ! ….Και έφτασα  στο σήμερα να παρουσιάζω μια μικρή ποιητική συλλογή, επιλεγμένη μικρή, για να είναι μόνο ερωτική , ευέλικτη στο άπλωμά της, και οικονομικά προσιτή στο αναγνωστικό κοινό! Ώστε εύκολα να μπορεί να την αγαπήσει και σαν δώρο σε μέρες αγάπης των ερωτευμένων και όχι μόνο!
 !2 ποιήματα, 12 ερωτικές εξομολογήσεις, μια πλημμύρα εγκλωβισμένων αισθημάτων που γίνονται πληγή και  αντί για τίτλο  έχουν καρφιτσωμένα επάνω τους  μηνύματα  για τον ήρωα του κάθε ποιήματος που είναι και ο παραλήπτης τους! 

- ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ  ΚΟΙΝΟ .
Το κοινό δεν το διαλέγεις εσύ, αυτό σε διαλέγει. Γίνεται κοινό σου κάθε αναγνώστης που εκφράζεται μέσα από τα γραπτά σου. Γίνεται όποιος θεωρεί σημαντικό τον Έρωτα στη ζωή μας, …όποιος πονάει στην απουσία του,…. όποιος ζει έναν  εν δυνάμει Έρωτα  και προσπαθεί για την ολοκλήρωσή του..
Και επειδή  το νεανικό κοινό  είναι πιο κοντά στις  ερωτικές αναζητήσεις , έχω φανταστεί  το νεανικό κοινό περισσότερο σαν τους αναγνώστες που μπορεί  να το θελήσουν  και να λειτουργήσει στα χέρια του σαν δώρο… δίνοντας έτσι και στο βιβλίο την δυνατότητα της ευρύτερης κυκλοφορίας του.

- ΑΝ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ  ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ
.Νομίζω ότι ο κοινός παρανομαστής είναι η ανάγκη της γραπτής έκφρασης! Μπορεί ένας συγγραφέα να γράφει και ποιήματα αν το θέλει. Μπορεί όμως να μην τον εκφράζει  αυτός ο τύπος γραφής. Είναι θέμα πόσο ώριμος , πόσο έτοιμος και τι ευχέρεια έχει να χειρίζεσαι τη μία μορφή λόγου ή την άλλη.! Και ,  το σπουδαιότερο που βρίσκει τελικά  τη χαρά της έκφρασης!

-         ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
 Σε δύσκολες οικονομικά εποχές, η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή μειώνεται. Αρχίζουν οι επιλογές αγοράς βάσει προτεραιοτήτων. Αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν βιβλίο βρίσκουν την ευκαιρία και αγοράζουν. Είναι μια χαρά που θέλουν να την δίνουν στον εαυτό τους! Πιθανόν να αγοράζονται λιγότερα βιβλία, πιθανόν να αναζητούν και προσφορές αλλά εκείνος που αγαπάει το βιβλίο βρίσκε τρόπους να το αγοράσει!  ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ 

 Θα ήθελα να κλείσω τη σημερινή συνάντηση με κάποιες γενικότερες σκέψεις μου περί ζωής και Ερώτων! Οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι. Δεν είμαστε τέλειοι. Είμαστε σε μία διαρκή αναζήτηση να φτάσουμε το «θείο» που υπάρχει μέσα μας και που είμαστε προορισμένοι να το ζήσουμε. Και οι ζωή δεν είναι τέλεια. Καλούμαστε λοιπόν , άνθρωποι με ατέλειες να ζήσουμε μια ζωή που δεν είναι τέλεια. Η ζωή όμως δεν κρατάει για πάντα. Εμείς έχοντας συνείδηση αυτής της προσωρινότητας πρέπει όχι απλά να ζήσουμε αλλά και ευτυχισμένοι. Η Αγάπη πρωταρχικός παράγοντας. Ζωογόνος πηγή, πηγή Ευτυχίας και ενέργειας. Κάποιες φορές , και πολλές θα έλεγα, χάνουμε τη χαρά να βιώσουμε την αγάπη γιατί βρίσκεται ουσιαστικά αλλού από τα πρότυπα, το σχήμα που έχουμε στο μυαλό μας με αποτέλεσμα να μη την αναγνωρίζουμε ! Συχνά μπερδεύουμε την αγάπη , με τις ανταμοιβές , με την « υπό όρους» αγάπη που γίνονται βαρίδια και εμπόδιο για τη Χαρά την Ευτυχία που φέρνει η ουσιαστική αποδοχή της. Η αγάπη είναι δίπλα μας , αλλά δεν μπορούμε πάντα να την εκτιμήσουμε σωστά μέσα στο πολύτιμο παρόν που ζούμε μαζί της, γιατί τη φανταζόμαστε με ένα άλλο, «εικονικό» πρόσωπο , κάπου μέσα σε ένα μέλλον με υποτιθέμενα, συγκλονιστικά περί αγάπης και έρωτος , νέα , γεμίζοντας έτσι τη ζωή μας με ανεκπλήρωτους έρωτες ! Θυσιάζουμε έτσι το πολύτιμο παρόν για ένα μέλλον που μπορεί και να μην μας έχει μέσα στα σχέδιά τους χάνοντας έτσι τη πολύτιμη εμπειρία μιας αληθινής αγάπης. Η αγάπη ζει μέσα μας, μέσα στον αγαπημένο μας, σε αυτόν που περιμένει να γίνει αγαπημένος μας ! Που υπάρχει δίπλα μας που μπορεί να μην τον αναγνωρίζουμε γιατί δεν είναι ο φανταχτερός ιππότης πάνω στο άσπρο άλογο, που επιθυμεί όμως και αυτός να δώσει και να πάρει το πολύτιμο δώρο της ζωής την Αγάπη! Αν δεν προσπερνάμε το παρόν με τις χαρές που κλείνει μέσα του και σκύψουμε να δούμε, να αφουγκραστούμε, να αδράξουμε τις ομορφιές του , τότε θα μπορούμε να ζούμε μια ζωή σε πληρότητα ! Αυτό δεν αποκλείει να κάνουμε και Όνειρα! Αλλά ήδη ζώντας το παρόν! Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ξέρουμε, το νόμο της ζωής περί πάλης των αντιθέσεων που φέρνει την εξέλιξη,… σύμφωνα με τον οποίον το καλό με το κακό, η αλήθεια με το ψέμα, η αγάπη με την αδιαφορία και το μίσος… διαρκώς αντιπαλεύουν στην αρένα της ζωής , σε ένα συνεχή αγώνα επικράτησης! . Ανάλογα με τι και πως τροφοδοτούμε ΕΜΕΙΣ το ένα ή το άλλο , συντελούμε και ΕΜΕΙΣ στο αποτέλεσμα του! Έτσι γίνεται και με την αγάπη. Είναι και δική μας υπόθεση ανάλογα με τι θα τη τροφοδοτήσουμε , αν θα ζήσει, αν θα της δώσουμε την δυνατότητα της ολοκλήρωσης, ή θα την αφήσουμε να ατονήσει ,να πεθάνει , να γίνει ή να μείνει ένας ανεκπλήρωτος , ανολοκλήρωτος έρωτας! Τις νύχτες του έρωτα τις διαδέχονται οι μέρες των υποχρεώσεων. Μετά από τα αγκαλιάσματα της νύχτας , ακολουθούν …η αναζήτηση της επιβίωσης, το μεροκάματο, λογαριασμοί, φως, νερό τηλέφωνο, δίδακτρα παιδιών, κλπ. κλπ. όλα μέσα στη ζωή μας όλα! Ο σύντροφος της ζωής μας και εμείς γι αυτόν, είμαστε ο καθημερινός στρατιώτης και πολεμιστής στη μάχη της επιβίωσης ! Κρατάμε τα στενά! ! Η Λάμψη στα μάτια , ο πόθος του έρωτα , ή ένταση των πρώτων , ημερών και χρόνων γνωριμίας , δίνουν την θέση τους σε μια άλλη εικόνα έρωτα , πιο πεζή θα λέγαμε! Η ρουτίνα έρχεται και αυτή ν α πάρει τη θέση της…δε σημαίνει όμως ότι χάθηκε η αγάπη χάθηκε ο έρωτας! Δεν μπορείς να κάνεις κάθε μέρα ευτυχισμένο τον σύντροφό σου , με μάτια «κάρβουνο» από πόθο καθημερινό! Πολλές φορές είναι σημαντικό και αρκεί, να είναι εκεί δίπλα σου , στο μοίρασμα των μικρών και των μεγάλων της ζωής! Και όταν έρχονται στιγμές κρίσεις …και αυτές μέσα στη ζωή,… στιγμές καταστροφικής διάλυσης , η γνώση ότι η συνείδηση έρχεται μετά ,… ότι δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε σωστά το γεγονός τη στιγμή που συμβαίνει, σε αποφάσεις ζωής πρέπει να δίνεται ο χρόνος που χρειάζονται για να παρθούν! Σε διαθέσεις φυγής, οριστικής ρήξης , «μείνε» « σε παρακαλώ!» «σκέψου» «σε αγαπώ» … κόντρα σε όποιο θυμό ή κακώς εννοούμενη αξιοπρέπεια , το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο ευεργετικό , πιο κοντά στα μέτρα της καρδιά! Αν δώσουμε αξία , φροντίδα, προσοχή και την αγάπη μας, στα μικρά και στα καθημερινά μας , τότε θα ανθίσουν από μέσα οι χαρές που κρύβουν , όπως το λουλούδι του μικρού Πρίγκηπα. Όλα αυτά ειπώθηκαν σε μία προσπάθεια για λιγότερους Ανεκπλήρωτους ΄Ερωτες που στο σκηνικό της ζωής κλέβουν και κλέβουν την παράσταση , ζαβολιάρηδες θα έλεγα γιατί αυτοί δεν μένουν αλώβητοι στη φθορά τη φθορά του χρόνου , έχουν αποσυρθεί από το καμίνι της ζωής όταν οι εκπληρωμένοι το παλεύουν με τη φθορά του χρόνου! Τα δίλλημα είναι στη προτίμηση, στην επιλογή …Ναι στην ΤΕΧΝΗ που εκπροσωπούν οι Ανεκπλήρωτοι ή ναι στη ΖΩΗ που είναι εκπροσωπούν οι ολοκληρωμένοι!... Η απόφαση δική σας και του καθένα μας ανάλογα με τις τοποθετήσεις ζωής που μας εκφράζουν! Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σα! Σας ευχαριστώ που είσαστε μαζί σας και μοιραστήκαμε τα όσα σήμερα ακούστηκα!

 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ "ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΩΤΕΣ


Η Αλίκη Οικονόμου-Γιωτάκουδημοσίευσε 
στοMargarita Arvaniti 18 Οκτωβρίου 
 "" βραχνό το τραγούδι μου απόψε φτιαγμένο με λέξεις χλωμές.."' Δύο στίχοι από τα ποιήματα της Μαργαρίτας Αρβανίτη, μεστοί σε νοήματα και ωραία πλεγμένες τις λέξεις σε ένα πονεμένο παιχνίδισμα. Δυνατές λέξεις.. ""Βραχνό το τραγούδι!"" με μια έντονη προσωποποίηση, φτιαγμένο με λέξεις χλωμές! Και εδώ η προσωποποίηση. Η λέξη ""Χλωμές"" έντονα αποδίδει τον πόνο της ψυχής που αγαπά, χωρίς ανταπόκριση..Ωραία τα ποιήματα της Μαργαρίτας, που θέλουν όμως μια ιδιαίτερη προσέγγιση, για να αγγίξουν τις καρδιές αυτών που τα διαβάζουν . Μπράβο Μαργαρίτα.. 

Αλίκη Οικονόμου-Γιωτάκου Kαλημέρα Μαργαρίτα και συμπληρώνω..""'Ασε με να περπατήσω στους αδιάβατους σου δρόμους.//΄΄Αφησέ με να ακουμπήσω πάνω στους δικούς σου ώμους"". Η απόλυτη ανάγκη για μιαν αγάπη που μπορεί να στηρίξει, να δώσει χαρά, ικανοποίηση και να κάνει τον άλλον να βλέπει τον κόσμο όμορφο αγγελικά πλασμένον..Οι στιβαροί ώμοι! τι ρόλο παίζουν στη ζωή μας...Πολύ δυνατά τα νοήματα.. 21 Οκτωβρίου στις 9:36 π.μ. • 


 Sotiria Kyrmanidou δημοσίευσε στοMargarita Arvaniti 18 Οκτωβρίου

 Πόσο γλυκιά είναι η προσμονή ενός δώρου; Ενός ξεχωριστου δώρου..... "Ανεκπλήρωτοι έρωτες"Ποιητική Συλλογή της κ.Μαργαρίτας Αρβανίτη. Μια έκδοση απο την "Ελληνική Πρωτοβουλία" Σε σχήμα προσιτό για την ανάγνωση,με ωραίο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο αριθμεί 12 ποιήματα σε σύνολο σελίδων 36. Η Μαργαρίτα με λόγο απλό,αλλά τόσο αληθινό μας μαγεύει με τις ιστορίες της που μόνο πόνο,νοσταλγία και θύμησες κουβαλά..... Μας μιλά για την αγάπη ,τον έρωτα,αλλά αυτόν που δεν μπορεί για κάποιους λόγους να ζήσει στην εκπλήρωση... Άραγε ποιά αγάπη πονά πιο πολύ; Η μη εκπληρωμένη ή αυτή που χάνεται και μένεις με μια αθεράπευτη νοσταλγία; Όμως θα πω ότι είναι όντως ευλογία το να αγαπήσεις και να αγαπηθείς.... Η Μαργαρίτα ευλογημένη και πεπληρωμένη απο έρωτα και αγάπη αφιερώνει την ποιητική της συλλογή στον συνοδοιπόρο της,τον Αντώνη. Ο Ήρωάς της,ο Έρωτάς της, ο Μέντοράς της....πόσο υπερήφανος θα νιώθει ,πόσα συναισθήματα πληρότητας απο κάθε τέτοια ομολογία.... Μακαρίζω τους ανθρώπους που έρχονται στη γη και γεύονται το άρωμα της Αγάπης!!!! "Η ανακούφιση μεγάλη σαν κρατημένη ανάσα...." πόσο παραστατικά μας περιγράφει το δυνατό συναίσθημα του να αποτυπωθούν στο χαρτί τα συναισθήματα.... Και επειδή στο μοίρασμα βρίσκεται η χαρά, όπως μας λέει στο τέλος η Μαργαρίτα....ευχομαι απο καρδιάς να κοινωνήσετε της γραφής της Μαργαρίτας και να μοιρασθείτε σκέψεις,συναισθήματα και εικόνες είτε ο έρωτάς σας είναι εκπληρωμένος....είτε δεν ολοκληρώθηκε... Γιατί στη ζωή τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Καλοτάξιδη η ποιητική σου συλλογή φίλη μου.... να ντυθεί όλα τα χρώματα του φθινοπώρου, της άνοιξης και του λιοπυριού του καλοκαιριού και όσοι σε κρατήσουν στα χέρια τους να είναι μόνο ΜΟΙΡΑΣΜΑ!!! Με την αγάπη μου και την εκτίμησή μου. Σωτηρία

 Κ. Zaharaki Stella δημοσίευσε στοMargarita Arvaniti 21 Οκτωβρίου  

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! Πριν λίγες μέρες κέρδισα το βιβλίο ΑΝΕΚΛΠΗΡΩΤΟΙ ΕΡΩΤΕΣ της γλυκιάς ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ εκδ. Ελληνική Πρωτοβουλία. Μέσα από την καρδιά μου, την ευχαριστώ για το ταξίδι αυτό στην ποίηση που μου χάρισε. Η συλλογή είναι αφιερωμένη στον έρωτα, όπως προδίδει ο τίτλος, μα και στα δώδεκα πρόσωπά του! Δώδεκα ποιήματα λοιπόν αφιερωμένα στον έρωτα τύραννο, στον έρωτα που λυτρώνει, που πολεμά ...σε αυτόν που αδημονεί ή σε αυτόν που αγαλλιάζει...Η δημιουργός τους, με μετέφερε στα χρόνια της εφηβικής μου αθωότητας καθώς ο λόγος έχει μια δροσιά, μια απλότητα αλλά παράλληλα την δυναμικότητα που έχουν όλα τα σπουδαία που είναι γεννήματα ψυχής..."Όρκο παίρνω, δε μπορώ να περιμένω, πολεμιστής θα γίνω και θα φέρω ως το τέλος το δικό μας πεπρωμένο." Ευχαριστώ Margarita Arvaniti 

Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίουδημοσίευσε στοMargarita Arvaniti 26 Οκτωβρίου • 
Τροποποιήθηκε "Ανεκπλήρωτοι έρωτες" Δώδεκα ποιήματα. Για έρωτες που πόνεσαν... που πλήγωσαν... που δεν είχαν «ευτυχισμένο» τέλος... που σημάδεψαν με πύρινη ρομφαία την ψυχή των ερωτευμένων. Δώδεκα στάλες δάκρυ... που τρεμοπαίζει στην άκρη των ματιών... που δεν τολμά να κυλήσει - μήπως και σβήσει την τελευταία μικρή, τόσο δα μικρούλα ελπίδα. Που γίνεται ένας διάφανος κρύσταλλος καημού – και διαθλά όνειρα, αισθήματα, προσδοκίες, ερημιά... Ένα καλειδοσκόπιο τρυφερότητας και ευαισθησίας – αυτό είναι η ποιητική συλλογή «Ανεκπλήρωτοι έρωτες» της αγαπημένης μου φίλης Μαργαρίτας Αρβανίτη. Ένα καλειδοσκόπιο που σε ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο γεμάτο αγάπη, γεμάτο έρωτες – έστω ανεκπλήρωτους! Σ’ ευχαριστούμε Μαργαρίτα μου για τούτο το ταξίδι! Να είσαι πάντα καλά! 

 Mary Tsili δημοσίευσε στοMargarita Arvaniti 

ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΩΤΕΣ Ένα βιβλίο μικρό με 12 ποιήματα, με 12 ερωτικές εξομολογήσεις... Λένε πως τα ακριβά αρώματα βρίσκονται σε μπουκαλάκια μικρά. Διαβάζοντας τους Ανεκπλήρωτους έρωτες της Μαργαρίτας Αρβανίτη, ένιωσα μονάκριβα αρώματα από έρωτα και αποστάγματα ψυχής να τυλίγουν την καρδιά μου και να με συνεπαίρνουν. Θαρρώ πως είναι δύσκολο να γράψει κάποιος ποίηση ξεκάθαρη και κατανοητή για τον έρωτα γιατί ο έρωτας έχει ένα σωρό αποχρώσεις και είναι πάντα ηδονικά οδυνηρός ιδιαίτερα όταν είναι ανεκπλήρωτος. Κι όμως η Μαργαρίτα τα κατάφερε με τρόπο μοναδικό. Λέξεις και φράσεις λιτές, απλές καθημερινές μα τόσο αληθινές και ατόφιες που βγάζουν μελωδία, δημιουργούν εικόνες, αγγίζουν και ξαναγεννάνε συναισθήματα απωθημένα μα πάντα ποθούμενα και που κάνουν ρίμα και ομοιοκαταληξία με τις ερωτευμένες μας ψυχές γιατί η ψυχή του ανθρώπου δεν θα πάψει ποτέ να είναι με χίλιους τρόπους και για μυριάδες λόγους ερωτευμένη. Κλείνοντας δυο πράγματα θα πω με όλη μου την αλήθεια. Το ένα ότι η αίσθηση που μου έμεινε από ετούτα τα ποιήματα είναι η εξής... κυλά από τα μάτια μου ένα δάκρυ κι από τα χείλη μου ο έρωτας κυλά.. και τα δυο μαζί έρωτας και δάκρυ στην καρδιά μου φτάνουν και αυτό είναι ευλογία.. Και το άλλο που νιώθω την ανάγκη να πω είναι πως η Μαργαρίτα σε κάποιο σημείο γράφει... "Μην αρνηθείς πως μ' αγαπάς, θα χάσουμε μια όμορφη συνέχεια." Ε, ναι λοιπόν Μαργαρίτα Αρβανίτη, είμαι τυχερή που γνώρισα και αφέθηκα και αγάπησα την πένα σου και την ποίηση σου κι έτσι δεν έχασα ούτε πρόκειται να χάσω την όμορφη συνέχεια της ψυχής σου και της γραφής σου! Είσαι πολύτιμη και σε ευχαριστώ!
 Μαίρη Τσίλη Sevi Stefani δημοσίευσε στο Margarita Arvaniti
ταξιδεψα γνωρισα καινουριες ερωτικες ιστοριες..βρηκα γνωριμες..συγκινηθηκα..χαμογελασα..
ερωτικα προσωπα αλλοτε γνωριμα αλλοτε ξενα που ζουσα την ιστορια τους...
σας ευχαριστω παρα πολυ για τα συναισθηματα που εζησα η καποια που ξαναθυμηθηκα διαβαζοντας το βιβλιο σας
 6 Νοεμβρίου 2013
....λόγια που συγκίνησαν ιδιαίτερα! Ηρθαν στα εσωτερικά μου μηνύματα....
Από Sevi Stefani
.....
"καλησπερα σας
τι κανετε?
ηθελα να σας πω κατι
ποσα ποιηματα για τον ερωτα υπαρχουν στο βιβλιο σας?

εγω λοιπον βρηκα ενα παραπανω..
ενα "ποιημα" που μιλαει για εναν ερωτα που ομως δεν εχει μεινει ανεκπληρωτος
αναφερομαι στο βιογραφικο σας σημειωμα στο σημειο που μιλατε για το συζυγο σας....εκπληκτικα λογια με πολυ ερωτισμο και μεγαλες αληθειες που αρκετες φορες δεν τις παραδεχομαστε
ενα ακομα μπραβο απο μενα ..με εκτιμηση και θαυμασμο
Μια γυναικα για να πει αυτα τα πραγματα να παραδεχτει ολα αυτα για το συζυγο.εχει μεγαλειο ψυχης

Το σημείο του βιογραφικού που αναφέρεται η Σέβη...
" Οι πιο σημαντικές στιγμές ζωής και δημιουργίας , η γνωριμία μου με τον Αντώνη Αρβανίτη! Έρωτας, παιδιά και οικογένεια, μαζί του. Έντονα τα συναισθήματα , εκρηκτικές οι στιγμές συνύπαρξης ! Πορεία προς την ολοκλήρωση! Μου άνοιξε καινούριους ορίζοντες ,ζωής και σκέψης! Μου δίδαξε το χειρισμό της γνώσης που οδηγεί σε αλήθειες , στην ερμηνεία του κόσμου γύρω μου! Η ζωή μαζί του, μαθητεία καθημερινή σαν σε Ανοικτό Πανεπιστήμιο! "

Σε ευχαριστώ και πάλι Σέβη για τα όμορφα συναισθήματα που μου γέννησες , τώρα εσύ με τα λόγια σου! Σε ευχαριστώ ΄που δεν σε άγγιξαν μόνο τα ποιήματα τω "ανεκπλήρωτων 'Ερώτων" αλλά στάθηκες αλλά και στον δικό μου εκπληρωμένο Έρωτα - "ποίημα" , όπως το χαρακτήρισες, ζωής!
Ανεκπλήρωτοι Έρωτες
12 ποιήματα, 12 ερωτικές εξομολογήσεις από την καλή μου φίλη Margarita Arvaniti και τις Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία
Μια πλημμύρα εγκλωβισμένων συναισθημάτων... <<Πονάω>>, <<σ΄αγαπώ>>, <<γύρνα>>, <<αγκάλιασέ με, φίλησέ με>>, απλές φράσεις αλλά με βαρύ φορτίο μέσα τους.
Δεν χρειάζονται στολίδια του έρωτα οι λέξεις, είναι από μόνες τους στολίδια πολύτιμα σαν διαμάντια!
Μπράβο Μαργαρίτα, κάθε μου δάκρυ και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας!

http://www.youtube.com/watch?v=ur5AcKt0Oy8
Νοέμβρης 2013
  "Ανεκπλήρωτοι Έρωτες " -
Αισθήματα και σκέψεις που γέννησαν στην Μαρία Παπάτου.

....Ευχαριστώ απο καρδιάς την Μαρία Παπάτου , που τα ποιήματα μου την ενέπνευσαν και με δικό της ποίημα εξέφρασε τα όσα ένοιωσε διαβάζωντάς τα!


Ποιήματα που διάβασα άγγιξαν την καρδιά μου,
σκέψεις και λέξεις γέμισαν για πάντα τα όνειρά μου.

Και μέσα στις σελίδες του ο έρωτας εφάνη,
και τον πόνο της καρδιάς τώρα ποιός θα τον γιάνει;

Γιατί ο έρωτας αυτός μες τις καρδιές τρυπώνει,
ζωή, κορμί και λογική αυτός αναστατώνει.

Γίνεται αυτός μαρτύριο και δεν υπάρχει λύση,
αυτόν τον γόρδιο δεσμό τώρα ποιός θα τον λύσει;

Οι αναμνήσεις βάλσαμο και μάχαιρα που πληγώνει,
αισθήματα και λογική εκείνος θανατώνει.

Ξεχείλισε ο έρωτας γλίστρησε απ΄τις σελίδες,
ανάμεσα στα γράμματα φάνηκαν οι ελπίδες.

Έρωτες ανεκπλήρωτοι έχουμε ζήσει όλοι,
απ΄των καρδιών μας τις σχισμές τρυπώνει και πληγώνει!

                                       
                                             Το πεπρωμένο της αγάπης μας 

                                                       

Ηelen Pavlopoulou28 Νοεμβρίου 2013 
Ανεκπλήρωτοι 'Ερωτες - Ποιήματα της Μαργαρίτας Αρβανίτη12 ποιήματα ανατροπή για μένα που τα διάβασα. Συναισθήματα ατόφια δοσμένα με τη δύναμη της απλότητας θα συνεπάρουν όσους ένιωσαν τον μαγευτικό πόνο του έρωτα χωρίς αντίκρισμα... Θα χαρώ να σε ξαναδιαβάσω Μαργαρίτα! Margarita Arvaniti

Ελενα Δαγκα-Σαρρη 4 Δεκεμβρίου 2013
Ανεκπλήρωτοι έρωτες....12 ποιήματα, 12 ξεχωριστές ερωτικές ιστορίες...λαχτάρα , πόθο, έρωτα τα συναισθήματα που σου “φωνάζουν” διαβάζοντάς τα....τα διάβαζα και έβλεπα να περνούν από μπροστά μου ταινίες μικρού μήκους....γυναίκες ερωτευμένες βαθιά να αποζητούν ένα βλέμμα, ένα χάδι, ένα φιλί....να φαντάζομαι ανθρώπους να φεύγουν αλλά και να πονούν....έρωτες που θέλουν να φωνάξουν “σ'αγαπώ” , καρδιές να δακρύζουν....Όλα τα ποιήματα μοναδικά, καθένα είχε κάτι να σου πει...ξεχώρισα ένα όμως και συγκεκριμένα κάποιους στίχους : “Κοιτάζω μες τα μάτια σου και βλέπω την ψυχή σου.....” από το ποίημα “Μην αρνηθείς πως μ'αγαπάς, θα χάσουμε μια όμορφη συνέχεια”. Ευχαριστώ Margarita Arvaniti για το ταξίδι στους έρωτες που βιώνουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας....έρωτες ανεκπλήρωτοι....και όπως χαρακτηριστικά γράφεις,....... Δεν χρειάζονται στολίδια του έρωτα οι λέξεις. Από μόνα τους είναι στολίδια της ψυχής!


Μαρία Παπάτου 4 Δεκεμβρίου 2013
Οι πρόλογοι και οι εισαγωγές μου δημιουργούσαν πάντοτε προβλήματα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και τώρα που θέλω να γράψω δυο λόγια για την κα Μαργαρίτα Αρβανίτη. Την Μαργαρίτα, όπως θέλει να τη φωνάζω, τη γνώρισα μέσα από την ομάδα και με αφορμή ένα κουίζ, στο οποίο κέρδισα και το βιβλίο της ''ανεκπλήρωτοι έρωτες''. Από κέινη λοιπόν τη μέρα έχει αρχίσει να χτίζεται μια φιλική σχέση ανάμεσά μας κι έτσι μου δόθηκλε η ευκαιρία να γνωρίσω έναν άνθρωπο ζεστό, δοτικό, και τόσο ταλαντούχο με μεγάλα αποθέματα αγάπης για τους γύρω της. Με τις συμβουλές της, τις διορθώσεις της και τις προτροπές της μου έδειξε καινούρια μονοπάτια, που ενώ τα ήξερα, εν τούτοις δεν είχα το θάρρος να τα βαδίσω. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω για να την τιμήσω από τη μεριά μου για τη φιλία της, είναι να της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι ιδιωτικά αυτή τη φορά. Δε θα σας κουράσω περισσότερο .Λίγα λόγια για τα όσα αποκόμισα διαβάζοντας τους ''ανεκπλήρωτους έρωτες'' Ο έρωτας…πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ποιητών, γλυπτών, συγγραφέων, ανθρώπων της τέχνης κι όχι μόνο. Είναι αυτός που σε ταξιδεύει, σε μαγεύει, σε παρασέρνει, σε ζωντανεύει. Τι γίνεται όταν ο έρωτας όμως δεν φτάνει στο τέλος του; Όταν μένει ανεκπλήρωτος; Όταν έρχεται αργά ή όταν φεύγει κι αφήνει πληγές; Με το ανεκπλήρωτο του έρωτα καταπιάνεται η κα Αρβανίτη στα ποιήματά της. Τίτλος τους ''ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΩΤΕΣ''. ''Με λόγια απλά, λιτά καθημερινά, γνώριμα'', όπως χαρακτηριστικά λέει και η ίδια.''Όπως λιτά εκφράζεσαι όταν εξομολογείσαι, όταν πονάς, όταν ζητάς''. Μέσα από τα ποιήματα αυτά άκουσα, είδα, μύρισα, άγγιξα, γεύτηκα τον έρωτα σε όλες τις μορφές του. Πόνεσα και ένιωσα τους πρωταγωνιστές του! Γιατί, ναι, υπάρχουν πρωταγωνιστές! Κάποιος που απαρνήθηκε τον έρωτα για τα φώτα της δημοσιότητας. Κάποιος άλλος εξαιτίας πληγών του παρελθόντος, διστάζει να αφεθεί στην μαγεία ενός καινούριου έρωτα. Κάποια άλλη ενώ έχει σύντροφο, αναζητεί την μορφή κάποιου άλλου. Όταν οι λέξεις είναι βγαλμένες μέσα από την καρδιά και μπορείς να ακούσεις τη μουσική τους, τότε αισθάνεσαι το μεγαλείο του δημιουργού και αυτών που θέλει να σου πει, δεν χρειάζεται να είναι πολλές. Ευχαριστώ την κα Αρβανίτη που μέσα από τις σελίδες της και τις λέξεις της με συντρόφευσε σ΄αυτό το ταξίδι του έρωτα, που αν και ανεκπλήρωτος στις διάφορες μορφές του, δίνει μαθήματα ζωής. Όσα ένιωσα διαβάζοντας τους ''έρωτες'', τα αποτύπωσα μέσα σε λίγους στίχους, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας! ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΩΤΕΣ Ποιήματα που διάβασα άγγιξαν την καρδιά μου, σκέψεις και λέξεις γέμισαν για πάντα τα όνειρά μου. Και μέσα στις σελίδες του ο έρωτας εφάνη, και τον πόνο της καρδιάς τώρα ποιός θα τον γιάνει; Γιατί ο έρωτας αυτός μες τις καρδιές τρυπώνει, ζωή, κορμί και λογική αυτός αναστατώνει. Γίνεται αυτός μαρτύριο και δεν υπάρχει λύση, αυτόν τον γόρδιο δεσμό τώρα ποιός θα τον λύσει; Οι αναμνήσεις βάλσαμο και μάχαιρα που πληγώνει, αισθήματα και λογική εκείνος θανατώνει. Ξεχείλισε ο έρωτας γλίστρησε απ΄τις σελίδες, ανάμεσα στα γράμματα φάνηκαν οι ελπίδες. Έρωτες ανεκπλήρωτοι έχουμε ζήσει όλοι, απ΄των καρδιών μας τις σχισμές τρυπώνει και πληγώνει!

Flora Matte 20 Δεκεμβρίου
Το πρώτο βιβλίο της Μαργαρίτας Αρβανίτη "Ανεκπλήρωτοι Έρωτες " με 12 ποιήματα,είναι γεμάτο συναίσθημα που αγγίζει την ψυχή!!!Και όπως λέει και η ίδια η ποιήτρια "Τα λόγια τους απλά,λιτά,καθημερινά,γνώριμα!Όπως λιτά εκφράζεσαι όταν εξομολογείσαι,όταν πονάς,όταν ζητάς."
Συγχαρητήρια στην Μαργαρίτα Αρβανίτη για την κατάθεση της ψυχής της και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο!!!!!!!!!!!!!!!!!


halia Kounouni Polyviouδημοσίευσε στο‎Margarita Arvaniti 5 ΦεβρουαρίουΜαργαρίτα μου, σήμερα διάβασα την ποιητική σου συλλογή «Ανεκπλήρωτοι Έρωτες». Θέλω να σου πω, πως πέρα από την ευαισθησία και την τρυφερότητα που κρύβουν τα ποιήματά σου, εγώ στάθηκα στην όμορφη αφιέρωση που έγραψες για τον άντρα σου. Σ’ αυτή τη μεγάλη αντίφαση που τυλίγει τον πυρήνα του έργου σου. Στον ολοκληρωμένο σου έρωτα! Σου εύχομαι μέσα απ’ την καρδιά μου, να είσαι πάντα γερή, ευτυχισμένη, και όσες επιθυμίες σου δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα, σύντομα να ολοκληρωθούν. Πολλά φιλιά!

Viki Logotheti. 27 Ιανουαρίου Μόλις τελείωσα την ανάγνωση των ποιημάτων της Μαργαρίτας Αρβανίτη με τον γενικό τίτλο Ανεκπλήρωτοι Έρωτες και θέλω να τοποθετηθώ γι αυτό. Σημειωτέον ότι εμένα η ποίηση γενικά δεν μου αρέσει, αλλά τα ποιήματα της Μαργαρίτας μου άρεσαν πολύ γιατί είναι βγαλμένα μέσα από τη ζωή. Ο καθένας κάπου εκεί βρίσκει τον εαυτό του. Είναι γραμμένα με πολύ συναίσθημα και αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση. Ο καθένας αξίζει να τα διαβάσει. Συγχαρητήρια Μαργαρίτα μου, ελπίζουμε σύντομα να έχουμε καινούργια δουλειά σου στα χέρια μας. — Μαζί με Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και με Margarita Arvaniti.

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...